Späť na blog
Ostatné

Čo sú hard skills (tvrdé zručnosti)?

Skillmea
10.01.2022
6 minút čítania
Čo sú hard skills (tvrdé zručnosti)?
Európsky technologický (softvérový) priemysel rastie 5x rýchlejšie ako zvyšok európskeho hospodárstva z hľadiska hrubej pridanej hodnoty. Očakáva sa, že tempo rastu bude na úrovni 4-5% ročne do roku 2030. Ak chcete vstúpiť na tento prosperujúci trh práce, musíte mať tie správne tvrdé zručnosti (hard skills). Rovnako dôležité je aj naučiť sa, ako ich nechať vyniknúť vo vašom životopise a alebo pri pohovore.

Tvrdé zručnosti sú zručnosti získané školeniami alebo vzdelávaním, ktoré sú potrebné na dokončenie nejakej úlohy alebo zadania. Týmito zručnosťami môžu byť technické znalosti alebo schopnosti, ktoré sú ľahko definované a merateľné.
Medzi príklady najžiadanejších tvrdých zručností patria nasledovné, rozdelené do kategórií:
  • komunikačné schopnosti 
    • copywriting
    • znalosť cudzích jazykov
    • spracovanie textu
    • rôzne formy digitálnej komunikácie
  • počítačové technológie 
    • rôzne programovacie jazyky
    • Microsoft Office programy (Excel, Word, Outlook, PowerPoint, Access)
    • marketing, sociálne média
    • designérske programy (Adobe balíček, Sketch, Figma)
  • dátová analýza
  • webová analytika

Medzi tvrdé zručnosti patrí teda aj znalosť technických nástrojov potrebných na splnenie rôznych úloh, ako je programovanie, navrhovanie softvérových riešení alebo používanie technológií, ako sú zariadenia kybernetickej bezpečnosti a nástroje na správu databáz. V tomto článku budeme mať pod pojmom tvrdé zručnosti na mysli najmä rôzne IT a počítačové zručnosti.
Hard skills alebo tvrdé zručnosti vám pomôžu nájsť vysnívanú prácu

Ako ukázať tvrdé zručnosti vo svojom životopise

Ukázanie vašich tvrdých zručností vo vašom životopise musí byť vykonané precízne a s rozvahou. Nechcete len jednoducho vymenovať, čo viete urobiť, pretože to môže znížiť hodnotu vašich schopností. Najlepšie je vložiť svoje tvrdé zručnosti do krátkych vyhlásení alebo fráz, ktoré zvyčajne začínajú slovesami.
Napríklad, do CV nenapíšete "Znalosť JavaScriptu", ale lepšie je napísať "Programovanie nástrojov generujúcich príjmy pomocou JavaScriptu". Týmto spôsobom ukážete svoju zručnosť s JavaScriptom a schopnosť využiť ho v prospech firmy, vášho budúceho zamestnávateľa.
Vo svojom životopise uveďte tvrdé zručnosti v sekcii zručností, ktorá jasne definuje každú zručnosť. V mnohých prípadoch môže byť najlepšie zdôrazniť svoje hard skills vo svojom životopise viackrát. Môžete to dosiahnuť dvoma spôsobmi:
  1. Kľúčové tvrdé zručnosti môžete spomenúť viackrát tak, že ich zakomponujete do opisov práce, ktoré ste robili v iných zamestnaniach alebo pri práci na projektoch vo svojom portfóliu.
  2. Môžete sa rozhodnúť uviesť ich v sekcii „Zručnosti“ vo svojom životopise, čo môže byť užitočné, ak si ho zamestnávateľ rýchlo prečíta.
Do motivačného listu aj životopisu by ste mali zahrnúť svoje relevantné tvrdé zručnosti, aby ste sa uistili, že si ich všimnú potenciálni zamestnávatelia. V motivačnom liste si vyberte dve alebo tri tvrdé zručnosti, ktoré spomeniete a uveďte príklad toho, ako ste každú z nich používali vo svojich predchádzajúcich zamestnaniach.

Tip: životopis si viete vytvoriť aj podľa takejto jednoduchej šablóny.

Ako ukázať svoje tvrdé zručnosti počas pohovoru

Keď sa zúčastňujete pohovoru, existuje niekoľko spôsobov, ako môžete preukázať svoje tvrdé zručnosti a ich ovládanie. Jedným zo spôsobov je fyzicky ukázať svoju schopnosť vykonávať tvrdú zručnosť HR pracovníkovi. Napríklad, ak úloha vyžaduje, aby ste napísali určitý počet slov za minútu, môžete byť požiadaní, aby ste sa zúčastnili testu na písanie. Počas procesu pohovoru buďte pripravení preukázať všetky tvrdé zručnosti, ktoré ste uviedli vo svojom životopise. Preto je dobré si ich nevymýšľať.

Okrem toho môžete byť požiadaní, aby ste poskytli podrobnosti o tom, kedy ste v minulosti použili tieto tvrdé zručnosti. Pred pohovorom si premyslite aspoň jeden príklad pre každú relevantnú tvrdú zručnosť, ktorá súvisí s prácou, o ktorú ste sa uchádzali. Počas procesu pohovoru sa vyhnite tomu, aby to znelo, ako keby ste čítali priamo zo svojho životopisu – takže keď diskutujete o svojich tvrdých zručnostiach, popíšte ich prirodzene. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je použiť príklady, ktoré ilustrujú, ako ste ich použili na riešenie kľúčových problémov v predchádzajúcom zamestnaní.

Ako predviesť svoje hard skills počas technického interview

Technický pohovor je skvelou príležitosťou na precvičenie svojich tvrdých zručností, pretože budete mať za úlohu vyriešiť nejaký problém pomocou technológie.

Čo sú technické pohovory?

Technické pohovory sa zvyčajne uskutočňujú po úvodnom pohovore a pre vášho potenciálneho zamestnávateľa je to možnosť, že vás uvidí priamo v akcii pri riešení technického problému aj pri komunikovaní svojich riešení.

Predmetom technického interview môže byť všeobecná úloha, ktorú môžete vyriešiť pomocou výberu nástrojov, alebo to môže byť niečo špecifické týkajúce sa vašej budúcej pracovnej pozície.

Čas ukázať svoje hard skills je ihneď po zverejnení úlohy alebo otázky. Zručnosť, ktorú používate, si môžete zapísať na tabuľu alebo začať tým, že nahlas poviete, aké nástroje by ste použili.

Na našej platforme viete nadobudnúť mnohé tvrdé zručnosti, ktoré vám pomôžu pri získaní nového alebo lepšieho zamestnania. Prihláste sa do kurzov a potom určite choďte s kožou na trh a hláste sa na pozície, choďte na pohovory a nakoniec si nové vytúžené zamestnanie v IT nájdete.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

5 hier, ktoré ťa spravia lepším dizajnérom
Ostatné
29.09.2021
Skillmea

5 hier, ktoré ťa spravia lepším dizajnérom

Je čas zahrať sa. Vybrali sme pre teba 5 najlepších dizajnérskych hier, vďaka ktorým potrénuješ svoje dizajnérske schopnosti. Daj si pauzu od našich online kurzov a zahraj si niektorú (alebo všetky) z hier. Dopredu upozorňujem, že hranie týchto hier je vysoko návykové a môže spôsobiť, že nebudeš stíhať deadline, ktorý si dostal. Začnime. The Bézier GameIde o parádnu hru v prehliadači, pomocou ktorej vytrénuješ svoje Pen tool skilly. Pen tool používaš takmer vo všetkých grafických programoch od Illustratoru, cez Photoshop až po Figmu. Ak sa teda chceš zdokonaliť v používaní Pen toolu, túto hru musíš hrať. Link na hru a ukážka jedného levelu:[Image] Kern TypeKerning je technika, pri ktorej dizajnér nastavuje vlastné medzery medzi jednotlivými písmenami v slove a pre dizajnéra je to jedna z najdôležitejších zručností. Pri práci na akomkoľvek projekte je dôležité naučiť sa robiť medzery medzi písmenami. Táto hra ťa to naučí, skúšaj a precvič svoje oko a zdokonaľuj schopnosti.[Image] Hra pre webové prehliadače, ale aj iPad. I Shot The SerifMyslíš si, že si profík, pokiaľ ide o rozdiely medzi typmi písma? Dokážeš identifikovať a streliť len do pätkových písiem za menej ako 15 sekúnd? Nie je to také ľahké, ako si myslíš. Prijmi výzvu a zahraj si túto hru.[Image] Hra na webe alebo na iPhone PixactlyPoznáš niekoho, kto sa pozrie na akýkoľvek dizajn a povie, že nie je "pixel perfect" a tu alebo tam ti niečo odskakuje o 1px? Na niečo takéto musíš poriadne vytrénovať oči a práve hra Pixactly ti v tom pomôže. Misiou hráča je, aby nakreslil škatule podľa daných rozmerov pixelov. Ak sa chceš naučiť presne merať v pixeloch, Pixactly je výborná hra. Ak sa zameriavaš na web design, "pixel perfect" zručnosť určite ocenia nielen tvoji klienti.[Image] Hra ti pobeží v prehliadači. Shape TypeTáto hra je perfektná pre každého, koho zaujíma typografia. Cieľom hry je opraviť zošikmený vektorový bod písmena. Hra vhodná napríklad pre logo dizajnérov.[Image] Link na hru Shape Type, ktorú si zahráš v browseri. BonusThe Font GameTridsať otázok s možnosťou výberu z viacerých možností, ktoré preveria tvoje schopnosti identifikácie písma. Ideálna hra pre milovníkov typografie. Hráč bude musieť identifikovať písmo, ktoré sa používa v priradenom slove. Nie je to jednoduchá hra a je zameraná na skúsenejších dizajnérov. Naučí ťa hľadať drobné charakteristiky a rozdiely v jednotlivých fontoch. [Image] Hru hráš v prehliadači. Poznáš niektoré ďalšie hry, vďaka ktorým si vieš zlepšiť svoje dizajnérske zručnosti? Napíš nám ich do komentára👇
Najlepšie podcasty, ich pôvod a ako si vytvoriť vlastný
Ostatné
27.07.2021
Skillmea

Najlepšie podcasty, ich pôvod a ako si vytvoriť vlastný

Čo je to vlastne podcast a kde sa tento pojem vzal?Všetko začalo na začiatku 21. storočia, kedy sa známy americký televízny hlásateľ, rozhlasový moderátor, spisovateľ a blogger Adam Curry začal podieľať na vývoji prvých metód šírenia jednotlivých sád informácií zvukových, audio, či video záznamov, ktorým sa začalo hovoriť podcasty. Podľa verejne dostupných internetových zdrojov slovo vzniklo spojením slov z prehrávača iPod (Pod = Personal On Demand) firmy Apple s anglickým slovom broadcasting (vysielanie). Aktuálne sa jedná o jednu z najviac rozšírených foriem zdieľania najrôznejších informácií vzdelávacieho, zábavného, či iného charakteru najčastejšie vo formáte MP3. Podcasty sú tiež často súčasťou webových stránok obsahujúce RSS (Rich Site Summary) zdroj. Vo veľkej miere sa jedná o webové stránky, kde dochádza k neustálej aktualizácii informácií (napríklad spravodajské portály). Aby sme si zhrnuli podcasty, jedná sa o zdieľanie zvukového obsahu, ktorý sa ľahko nahrá na internet. Vďaka tomu existuje široká škála zdrojov poskytujúcich prístup k podcastom. Význam je, že používateľ nie je obmedzovaný pri počúvaní časom vysielania, môže sa k nahrávke vrátiť a dopočúvať si ju. Online podcasty sú ideálne pri počúvaní počas varenia, pri behu, počas relaxovanie v posteli, či iných aktivitách. Pre inšpiráciu na konkrétne podcasty si prečítajte text nižšie.[Image] Top podcasty, ktoré sa oplatí počúvať a najlepšie spravodajské podcastyZaregistrovali ste Aktuality podcasty zdieľané na stránke aktuality.sk? Jedná sa o zvukové nahrávky najnovších správ zo Slovenska a zaujímavé rozhovory, ktoré si môžete pustiť priamo pri článku na webových stránkach. Medzi najlepšie podcasty sa tiež radia podcasty Denníka N, čo je známy spravodajsko-publistický portál s najaktuálnejšími informáciami z okolitého diania. Jednotlivé epizódy sú dostupné k vypočutiu v aplikáciách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts či Podbean. Avšak, ak radšej dávate prednosť rozhovorom, potom sa nezabudnite pozrieť na rozhovory ZKH, čo sú diskusné relácie Zuzany Kovačič Hanzelovej o aktuálnych politických a spoločenských témach. Tieto diskusie spoločne s "dobré ráno podcast", nájdete na stránkach SME.sk. Edukačné podcastyOkrem informačného - spravodajského charakteru mávajú podcasty často aj edukačné zameranie. Jedným z príkladov môže byť typický ženský podcast: jauuu, PS: to bolelo, ktorý sa zameriava na problematiku vzťahov, riešenie kríz a bolesti srdca. Iným príkladom môže byť Vedátorský podcast, ktorý rieši otázky vzniku života na iných planétach, funkciu sopiek a podobne. Podcasty na odreagovanieDávate radšej prednosť oddychu a zábave a nemáte čas počúvať príliš veľa informácií? Potom si vyhľadajte Startitup podcast, zahŕňajúci vtipné diskusie na najrôznejšie témy. Medzi zaujímavé podcasty odporúčam tiež Fitshaker podcast, ktorý vám uľahčí zdravší životný životný štýl a poskytuje rady, ako sa lepšie stravovať.[Image] Naučte sa tvoriť podcastyPred tvorbou podcastu je dôležité si uvedomiť, že bez odhodlania, motivácie a zápalu to nepôjde. Energia tvorcu je pre počúvanie dôležitá. 1. Pred samotným štartom projektu je nutné si určiť CIEĽ, TÉMU, NÁZOV a FORMÁT. Zamerať sa na to, čím chcem publikum osloviť, či téma bude zaujímavé. Akým spôsobom bude tvorba zameraná. Vybrať stručný, výstižný a zaujímavý názov. 2. Druhým podstatným bodom je vybavenie, bez ktorého by natáčanie podcastu nešlo. Čím kvalitnejšie vybavenie a vhodný priestor, tým lepší výsledok pre poslucháčov. Šum, ozveny a zlý zvuk publikum odradí. Dôležité je tiež vedieť pracovať v programoch so zvukom. Ak nemáte prístup k vybaveniu, je možné si prenajať štúdio. 3. Ak už máte prvé dva body vyriešené, zamerajte sa na program, v ktorom budete zvuk spracovávať. Online zadarmo dostupný program je Audacity, však kvalitnejší je platený program Adobe Audition. Tiež sa zamerajte na to, ako epizódy budú dlhé, či v pár minútach alebo v hodinách. Zamerajte sa na význam podcastu a rozsiahlosť informácií. Keďže na poslucháčov nerobí dojem len zvuk, ale aj logo podcastu, ktorý si vyhľadajú. Je vhodné vyriešiť grafický dizajn. 4. Aby vaše podcasty boli online, budete potrebovať nástroj pre zdieľanie, k čomu sa používa napríklad podcast hosting (Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify, Audible,...), ten vygeneruje RSS, ktoré napomáha na zdieľanie v jednotlivých aplikáciách. Zaujímavou treťou stranou na publikovanie podcastu je anchor.fm od Spotify, čo môže byť dobrá voľba pre začínajúcich podcasterov. Jednou z možností je tiež vlastná WordPress webstránka, v ktorej sa použije podcast plugin a následne sa tak podcast rozdistribuuje na všetky hudobné streamy. Žiadna tvorba nie je z počiatku ľahká a je potrebné sa s ňou popasovať. Ak by ste si neboli pri tvorbe podcastov istí a radšej sa ešte niečo naučili, pozrite sa na online kurz o tvorbe podcastov na našej stránke, ktorý vám informácie nielen rozšíri, ale aj posunie váš výstup o level vyššie.
Aký je vlastne rozdiel medzi UI a UX pri dizajne digitálnych produktov?
Ostatné
07.07.2021
Ľudovít Nastišin

Aký je vlastne rozdiel medzi UI a UX pri dizajne digitálnych produktov?

Pokiaľ ide o dizajnovú stránku digitálnych produktov, často sa stretávame s výrazmi „Požívateľská skúsenosť (UX)“ a „Používateľské rozhranie (UI)“. Aj keď sú oba pojmy dosť známe, tak nie je výnimkou, že ľudia v dizajne digitálnych produktov (aj mimo neho) používajú tieto pojmy ako synonymá, prípadne ich uvádzajú nesprávne. V tomto článku sa na to trošku pozrieme. UI: Ako to vyzeráPri dizajnovaní používateľského rozhrania (User Interface) sa venujeme tomu, ako budú vyzerať napríklad jednotlivé screeny. Bavíme sa tu teda najmä o ich grafike, o kreatíve. Keď si to zjednodušíme, tak UI rieši to, čo vidíme našim okom. Sú to použité obrázky, farby, aplikované animácie prechodov či efektov a takto by sme mohli pokračovať.   Dobre spracované UI by malo spĺňať niekoľko všeobecných zásad:  • Musí to byť jasné. Všetky prvky UI sú niečo ako vizuálne metafory. Musia byť pre nich okamžite zrozumiteľné. Ak musí používateľ uvažovať nad tým, čo daný element robí, niekde je chyba.  • Musí to byť známe. UI by malo umožniť používateľom využiť ich predchádzajúce skúsenosti z iných interakcií, ktoré s daným produktom mali a tak im budú aj tie ostatné funkcie minimálne povedomé.  • Musí to byť konzistentné. Keď je UI spracované konzistentne naprieč všetkými produktami či ich stránkami, tak si používateľ začne rýchlo všímať vzorce používania a osvojí si ich. • Musí to byť efektívne. Dobré UI umožňuje používateľom dosiahnuť pri minimálnom vstupe požadovaný výstup. Tu radíme napríklad aj skratky pre skúsených používateľov, vďaka ktorým bude ich interakcia produktívnejšia. Jednou takou je aj Ctrl+C/V. UI je teda priestor, v ktorom sa dejú všetky interakcie medzi človekom a strojom. Vďaka nemu môžeš efektívne ovládať zariadenia na plnenie potrebných úloh. Vlastne aj teraz pri čítaní tohto článku vnímaš UI spracovanie nášho webu.[Image] UX: Ako to fungujeKeď sa bavíme o používateľskej skúsenosti (User Experience), tak máme na mysli celú logiku toho, ako to funguje na pozadí. Povedzme, že robíme mobilnú aplikáciu. UX sa postará o to, aby sa v nej jej používateľ vedel intuitívne orientovať a práca s ňou mu nespôsobovala bolesti hlavy. Všetky kroky musia mať svoju logiku. Objaví sa najprv obrazovka s registráciou a až potom ťa apka pustí dnu, alebo si ju môžeš hneď vyskúšať a pokyn na registráciu sa objaví až potom? Obe varianty poskytnú inú používateľskú skúsenosť bez ohľadu na to, aký animačný prechod (UI) sa pri ťukaní zobrazuje alebo akým fontom sú prezentované texty.  Pri práci na UX by si mal venovať veľa času testovaniu použiteľnosti daného riešenie, nezaškodí a ani používateľský prieskum. Až potom má zmysel začať priebežne implementovať jednotlivé aspekty UI, ktorými sú dizajn layoutu, vizuálne spracovanie či branding. Obe profesie riešia niečo iné, no musia fungovať v tandeme. Neexistuje žiadna jasne stanovená čiara, kedy končí práca na UX a ideme riešiť UI. “UX zahŕňa všetky aspekty interakcie koncového používateľa so spoločnosťou, jej službami a produktmi.” Už tie samotné skratky UX a UI implikujú, že sú tieto dve disciplíny prepojené aj keď je ich podstatou niečo iné. Niečo, čo vyzerá skvele, ale ťažko sa používa, je príkladom skvelého UI a zlého UX. Na druhej strane zasa niečo super použiteľné, čo vyzerá hrozne, je príkladom skvelého UX a zlého UI. “  Pekne to sumarizuje tento obrázok.[Image] Prečo sú UX a UI často ponúkané ako jedna pozícia?Už sme si povedali, že UX a UI sú dve samostatné oblasti, takže by ťa teraz mohlo zaujímať: prečo je toľko pracovných ponúk, ktoré hľadajú dizajnérov UX / UI v jednom?  Pravdou je, že z širšieho uhla pohľadu sú UX a UI stále relatívne novými oblasťami a ako už bolo spomenuté, majú tendenciu byť špecifické pre technologický priemysel. Mimo sveta dizajnu a technológií im mnohí až tak nerozumejú, aj keď sú pre biznis veľmi dôležité.  Nie je to však vždy len o nepochopení ľudí z inej brandže. Mnoho spoločností cielene hľadá všestranných dizajnérov, ktorí dokážu zastať UX aj UI, alebo ktorí majú okrem svojich hlavných skillov aspoň dostatočnú úroveň poznania UX alebo UI princípov.  Či už teda  hľadáš pozíciu iba pre UI, výlučne pre UX alebo kombináciu oboch, je dôležité pozrieť sa na pracovnú pozíciu s nadhľadom a venovať osobitnú pozornosť uvedeným schopnostiam, úlohám a zodpovednostiam. Treba rýchlo zistiť, či je pracovná ponuka skutočne zameraná na jedno alebo druhé, alebo je cielene formulovaná na oba. V každom prípade si to ale vyžiada iný skillset.  Stále si nevieš vybrať to správne pre seba? Skús to s týmto obrázkom:[Image]Takže ešte raz na záver, UI - dizajn používateľského rozhrania nie je to isté ako UX - dizajn používateľskej skúsenosti.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách