Späť na blog
Rozhovory

Štefan Húska - interview

Marián Kristeľ
26.02.2013
4 minúty čítania
Štefan Húska - interview
Štefan je lektorom nášho 3-mesačného kurzu programovania pre začiatočníkov v Ruby on Rails. Trochu sme ho vyspovedali, aby ste sa o Števovi dozvedeli viac.

Ako si sa dostal k programovaniu?

Môj prvý počítač, na ktorom bežal Windows 98, nebol výkonom ani zďaleka dostačujúci na hranie hier. Navyše som ani nemal pripojenie na internet. Tak som začal skúmať samotný operačný systém a jeho software. Zlom nastal, keď som vo Worde objavil modul na písanie makier v jazyku Visual Basic. Pohľad na kusy farebného zdrojového kódu ma fascinoval. Okamžite som si kúpil hrubú knihu o programovaní a začal experimentovať.

Prečo si sa rozhodol pre technológiu Ruby on Rails?


K Ruby on Rails ma priviedol môj prvý job. Weby som dovtedy tvoril v PHP, až mi jedného dňa napísal Peter Študent a ponúkol mi pracovať v Ruby on Rails tíme. V tej dobe bolo problémom nájsť človeka ktorý tomu rozumie. Preto firme moja neznalosť Ruby on Rails neprekážala a rozhodla sa ma zaškoliť až “na mieste”. Povedal som si, že je čas naučiť sa niečo nové a ponuku som prijal. Považujem to zatiaľ za svoje najlepšie rozhodnutie. Touto cestou pozdravujem kamaráta a dlhoročného kolegu Petra Študenta :-)

Čo bolo pre teba v začiatkoch najťažšie?

V úplných začiatkoch môjho experimentovania s HTML som natrafil na úžasný zdroj Jakpsatweb.cz. Tým, že som našiel výučbové materiály v češtine, sa u mňa, ako mladého chalana neznalého angličtiny, eliminovala väčšina problémov. Autor stránky Dušan Janovský vie vysvetliť odborné témy presne tým spôsobom, aby im rozumel aj začiatočník. A navyše obsahuje aj štipku humoru. Príručka je, napriek svojmu veku, aj dnes veľmi hodnotná. 
Čo sa týka začiatkov s Ruby on Rails, najťažšie pre mňa bolo pochopiť, ako môže mať programovací jazyk takú peknú syntax. Ruby je jazyk, v ktorom je radosť programovať. 

Koľko ti trvalo dostať sa na úroveň profesionálneho programátora?

Na začiatku treba definovať čo znamená byť profesionálnym programátorom. Profesionálne môžu byť minimálne tri veci - technické znalosti, pracovné skúsenosti a výsledky spojené s úspechom. Ja sa snažím dosiahnúť profesionalitu vo všetkých troch oblastiach, ale táto cesta je nekonečná :) 

Čo by si odporučil záujemcom o internet a technológie?

Záujemcom odporúčam, aby neostali len konzumentami toho čo internet ponúka, ale aby sa stali aj jeho tvorcami. Kľúčové je odhadnúť, ktorá technológia je práve teraz “in” a v nej sa stať odborníkom. Tak dosiahnete stav, že pracovné ponuky začnú chodiť samé od seba a ešte si budete môcť vyberať. Ruby on Rails považujem práve za tú technológiu, ktorej sa oplatí venovať. Teraz a určite aj najbližších pár rokov. 

Mac alebo PC?


PC je pre mňa použiteľné, ak na ňom beží Linux. Mac má krásny dizajn a krásny software. Toľko v skratke. Na výbere platformy až tak nezáleží. Dôležité je vybrať si spôsob akým počítač používam - buď na ňom budem vytvárať nejakú hodnotu, alebo môžem zabíjať hodiny na facebooku. Táto voľba je jediná, na ktorej záleží.


Marián Kristeľ
Mám na starosti marketing a operations v Skillmea | (spolu)organizujem programátorský workshop Rails Girls Bratislava | ambasádor EU Code Week na Slovensku

Mohlo by ťa zaujímať

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách