Späť na blog
Rozhovory

Rozhovor s Adrejom - lektorom kurzu SketchUp

Skillmea
18.05.2020
10 minút čítania
Rozhovor s Adrejom - lektorom kurzu SketchUp
Andrej Bryndza je macher na 3D a modelovanie. Robí s CAD softvérmi a 3D modelovaním všemožného druhu. Už na strednej škole ho fascinovali počítače a to nielen na hranie hier. Chodil na stavebnú priemyslovku a tak mal k výkresom a technike veľmi blízko. Keď sa k nemu dostala prvá verzia AutoCADu, odvtedy sa nezastavil. Prečítaj si rozhovor s Andrejom ⤵

Na začiatok najskôr začnime tvojou prácou. Čo presne robíš?  

Keďže sa to nedá pomenovať jedným slovom, vediem ti radšej konkrétny príklad. Ľahšie si to predstavíš. Ak chceš napríklad rekonštruovať dom* (*nahraď čímkoľvek napríklad altánok, predajňa, bar, kancelária,...), a nevieš si predstaviť, ako by to mohlo následne vyzerať, tak ja ti viem pomôcť. Všetko zakreslím, spracujem projekt, 3D model a vizualizáciu, takže uvidíš všetky plánované zmeny ešte pred tým, ako by si vôbec začal niečo búrať. Čo je nesporná výhoda, pretože zmeny návrhu sa vždy robia ľahšie v predstihu na počítači, ako keď už máš rozbombarovaný dom a uprostred zistíš, že to nie je úplne tak, ako si chcel. Takýmto spôsobom ti ušetrím čas, nervy a peniaze. 
Ale ak to povieme viac všeobecne, tak spracovávam projekty, výkresovú dokumentáciu, tvorím 3D modely a zabávam sa so všetkým, čo má niečo spoločné s CAD, 3D a grafikou. 

Na akých projektoch si pracoval? Aké sú tvoje pracovné aktivity?  

Mám skúsenosti s prácou na projektoch všetkých veľkostí. Od modelovania malého nábytku, cez altánky, rodinné domy, reštaurácie, administratívne budovy až po veľké technologické celky a budovy v priemysle. 
Drvivú väčšinu môjho pracovného času však trávim nad kreslením výkresov prevažne stavebného a architektonického zamerania. Väčšina z toho sa spracuje aj ako 3D model a následne aj vizualizácia. Moje služby využívajú najrôznejšie firmy, architekti, dizajnéri, ale aj v podstate hocikto, kto chce niečo spracovať, nakresliť alebo vymodelovať na počítači. 
Keď zrovna nekreslím, tak sa venujem výuke AutoCADu, SketchUPu a konzultáciám zameraným na problematiku CAD a kreslenia.

Ako si sa dostal k 3D modelovaniu?

To je aj ťažko povedať. Zrejme neexistuje konkrétmy moment, že kedy. Mňa to vžy neskutočne fascinovalo. Niekde už na strednej škole som zistil, že počítače sa dajú využiť aj inak ako len na hry. Chodil som na stavebnú priemyslovku takže k výkresom a technike mám veľmi blízko. Vtedy sme kreslili všetko ručne. Ku mne sa však dostala stará verzia AutoCADu a vtedy sa to nejak začalo. Začali prvé pokusy. Ako samouk som skúšal, čo AutoCAD dokáže. Keďže internet som nemal, bol to systém pokus/omyl, veľa pokusov a omylov. Začal som robiť školské projekty, prvé 3D modely a už sa to nedalo zastaviť. Vtedy ma to tak chytilo, že síce som nevedel čo a už vôbec nie ako to spravím, ale vedel som, že toto je presne to čím sa chcem raz živiť. A tak to nejak aj vyšlo 😊
  

Prečo si sa rozhodol spolupracovať s Learn2Code?

Learn2Code mi dáva príležitosť odprezentovať to, čo viem. Dáva mi možnosť ukázať, že nie je také zložité kresliť a modelovať v 3D ako sa možno na prvý pohľad zdá a že sa to dokáže naučiť každý, kto má záujem. Na druhej strane mi táto spolupráca dala veľa aj z opačnej strany. Napriek tomu, že sa venujem kurzom a vzdelávaniu už dlšiu dobu, musel som sa naučiť mnoho vecí aj ja sám. A stále sa ich učiť musím pretože prezentoať niečo formou videa na naživo sú dve diametrálne rozdielne veci. Možnosť spolupráce s Learn2Code neľutujem a išiel by som do toho znovu. 

Čo všetko sa človek naučí v tvojich online kurzoch SketchUp a AutoCAD?

Tieto dva kurzy sú síce oddelené a na prvý pohľad sa môže zdať, že namajú nič spoločného, opak je však pravdou. V AutoCADe sa človek naučí kresliť presne a pripraviť si výkresy na stavbu, výrobu alebo ako podklad pre iné programy. Ide o celosvetovo najrozšírenejší program na kreslenie výkresov a považuje sa za akýsi štandard, základ, ktorý by mal ovládať každý kto má záujem v budúcnosti projektovať a kresliť. Bez ohľadu na to v akej oblasti. Po zvládnutí pochopenia princípov a ovládania dokonca nie je problém prejsť ani na iný podobne zameraný program keďže všetky vychádzajú a porovnávajú sa priamo s AutoCADom. AutoCAD má množstvo variánt a rôznych nadstavieb v závislosti od špecializácie a ide skutočne o silný nástroj na 2D a 3D projektovanie. 
SketchUP je na druhej strane omnoho jednoduchší a nemá ani zdaľeka také široké možnosti práce ako AutoCAD. Ide však o veľmi dobrý a skutočne vydarený program na modelovanie a tvorbu v 3D. Je široko využívaný naprieč rôznymi oblasťami a po kombinácii s ďalším softvérém ako napríklad V-Ray alebo Lumion, dokážete produkovať veľmi pekné vizualizácie. 
Takže ak to povieme v jednej vete, tak človek sa naučí nakresliť výkresy napríklad domu v AutoCADe, preniesť ich do SketchUPu a tam z nich spracovať pekný 3D model a následne aj vizualizáciu. Okrem toho získa základ pre prácu v iných programoch. 
 

Je v tejto oblasti potrebné sledovať aktuálne trendy a inovácie? Ako si na tom ty?

 Tak asi ako vo všetkom, aj tu sa neustále niečo mení, vylepšuje, stále sú novinky a je dobré ak sa v tom človek trochu orientuje. Ja sa v oblasti kreslenia a modelovania pohybujem už trochu dlhšie a vidím obrovský pokrok tak v softvéri ako aj v postupoch projektovania a modelovania. Určite treba sledovať trendy a neustále skúšať nové veci, nebáť sa mnoho krát aj improvizovať. Keďže ja sa o túto problematiku zaujímam a baví ma, tak to ani neberiem ako prácu alebo ako povinnosť. Rád sledujem trendy, skúšam nové postupy, nechám sa inšpirovať a samozrejme aj ja sa musím stále učiť, aby som držal krok. 
  

Čo ťa najviac baví na tvojej práci? 

Určite sa nedá hovoriť o stereotypnej práci. Najviac ma baví práve tá rôznorodosť. Baví ma komunikácia s klientom, hoci, čo si budeme hovoriť nie je to vždy ľahké 😊. Do každého projektu sa snažím dať čo najviac tak, aby zanechala dobrý dojem a aby sa ku mne klienti vrátili, prípadne aby ma odporučili aj ďalej. 

Aké máš plány do budúcnosti?

Plánujem pokračovať v tom čo robím a čo najlepšie ako len viem 😊. Niekedy je ťažké naplánovať si veci dopredu  a často treba improvizovať, nie je to jednoduché, ale stojí to za to, takže ja sa budem snažiť posúvať vpred. 

Krátky odkaz všetkým čitateľom na záver 😊

Zamerajte sa na veci, ktoré vás bavia. Nájdite si niečo, v čom ste lepší ako ostatní a rozvíjajte to. Každý má niečo. A skúšajte, neustále hľadajte nové možnosti. Určite sa vyskytú problémy, ale bez nich by to bolo veľmi ľahké, takže hlavne netreba prestávať. Ak vás zaujíma 3D a kreslenie, zožeňte si všetky dostupné programy, internet je plný návodov a ľudí ochotných pomôcť. Jeden program nestačí, dokonca ani dva, ani tri. Netreba vedieť všetko ako profík, dosť pomôžu aj základy. Treba vedieť čo najviac a následne to budete vedieť všetko kombinovať A prekvapivo zistíte, že tie programy majú veľa spoločného. A mnohokrát sú to šialené kombinácie a vymýšlanie. Takže tomu dosť pomôže keď vás to bude aj baviť.
Takže aký je odkaz? Ak niečo chceš, tak sa do toho pusti. A neprestávaj sa učiť 😊

Andrejovi ďakujeme za rozhovor a pokiaľ ta niečo zaujíma, opýtaj sa otázky v komentároch. 👇👇
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Rozhovor s lektorom kurzu o 3D modelovaní
Rozhovory
10.02.2020
Skillmea

Rozhovor s lektorom kurzu o 3D modelovaní

Nedávno sme na našej stránke spustili prvý online kurz zameraný na 3D modelovanie s použitím Autodesk Fusion 360. Ako freelancer, tvorca a spolu-tvorca sa lektor kurzu Agi Gonda od roku 2015 venuje ručnej výrobe drevených dekoratívnych predmetov. Keďže ho vždy zaujímali nové technológie a ich možnosti využitia vo výrobe, začal sa v roku 2018 intenzívne venovať oblasti konštrukčného modelovania s prepojením na 3D tlač a iné možnosti výstupov. Od júna 2018 som členom komunity e-NABLE, a zakladateľom jej slovenskej pobočky, ktorej dobrovoľníci z celého sveta využívajú svoje 3D tlačiarne na vytváranie „open source“ tlačených dlaní a rúk pre deti a dospelých, ktorí náhradu týchto častí rúk potrebujú. Prečítaj si celý rozhovor s lektorom Agim 👇 Na začiatok najskôr začnime tvojou prácou. Čo presne robíš? Na túto otázku nedokážem odpovedať presne :-) Keď zhrniem svoj okruh záujmov a pomenujem to, čo ešte stále voláme “práca”, posledných niekoľko rokov sa ako tvorca a spolutvorca venujem ručnej výrobe drevených dekoratívnych predmetov, čo je ešte aj dnes veľkou časťou môjho fungovania. Sám v sebe však cítim potrebu posunúť sa aj za pomoci súčasných technológií od čisto ručnej výroby k výrobe, ktorá je do istej miery uľahčená aj nástrojmi riadenými počítačom - či už je to CNC fréza alebo 3D tlačiareň, ktorú pri práci s drevom využívam hlavne na výrobu rôznych šablón a prípravkov. Keďže sa snažím všetky moje činnosti čo najefektívnejšie prepájať, venujem sa aj zákazkovému 3D modelovaniu, či poskytovaniu konzultácií, ktoré súvisia s učením sa základov konštrukčného 3D modelovania. Tak vzniklo aj prepojenie s Learn2Code a video kurz o získaní zručnosti a prehľadu pri používaní programu Autodesk Fusion 360.[Image] Na akých projektoch si pracoval? Aké sú tvoje pracovné aktivity? V poslednom období je pre mňa veľmi významné zapojenie sa do projektu celosvetovej komunity e-NABLE, ktorej dobrovoľní členovia využívajú svoje 3D tlačiarne a pre deti a dospelých pripravujú náhrady prstov, dlaní či celých rúk pre tých, ktorí ich potrebujú a majú o ne záujem. Táto komunita funguje už deviaty rok a je do nej po celom svete zapojených viac ako 20000 členov s viac ako 10000 vytvorenými a odovzdanými náhradami. V septembri 2018 sa mi podarilo vytvoriť pobočku tejto komunity aj na Slovensku, pod názvom e-NABLE Slovakia ju môžeš nájsť na internete aj sociálnych sieťach. Naviac energie momentálne venujem do prípravy a rozbehnutia môjho nového projektu - GeoDome.sk, ktorý je opäť prepojený s drevom. Ide o prípravu a výrobu drevených konštrukcií kupol - geodómov, ktoré je možné veľkostne ľubovoľne prispôsobiť a použiť na množstvo pripravovaných realizácií - vyhotovenie v prevedení fóliovníka, výletu - výbehu pre zvieratá, prekrytia bazéna a s ďalšími úpravami ich je možné využiť aj ako rekreačný domček určený pre oddych a relax. A znovu ako doteraz je opäť všetko prepojené a na prípravu týchto konštrukcií vo veľkej miere využívam 3D modelovanie a tlačenie šablón na 3D tlačiarni.[Image] A ako si sa k 3D modelovaniu vôbec dostal?Prvé pokusy naučiť sa modelovať som mal ešte niekedy na strednej škole. Keď som sa však do učenia pustil, veľmi rýchlo som s ním skončil s výsledkom a prehlásením, že také niečo nezvládam :-) Potom však prišiel môj záujem o 3D tlač a s dostupnosťou veľmi jednoduchých modelovacích programov, ktoré sú vo vynikajúcej funkčnosti prístupné vo free verziách aj cez webový prehliadač, som dokázal a chcel vstúpiť aj do tohto nového priestoru. Boli to hodiny a hodiny pozerania zahraničných inštruktážnych videí, z ktorých som si vybral tie spôsoby a postupy, ktoré sú pre mňa najjednoduchšie, najrýchlejšie a najefektívnejšie. Tieto informácie sa mi hneď podarilo vyskúšať v praxi pri spolupráci na modelovaní a tlačení zmenšených modelov športových trenažérov. Prečo si sa rozhodol spolupracovať s Learn2Code?Myšlienka spolupráce sa mi objavila ako ponuka spolupracovať s Learn2Code ako lektor. Bola to pre mňa jednoznačne výzva ísť do novej skúsenosti a zužitkovať získané informácie a znalosti.  Čo všetko sa človek naučí v tvojom online kurze Autodesk Fusion 360?Kurz a jeho obsah som skladal s myšlienkou, aby sa za tých niekoľko desiatok minút stretnúť s 3D modelovaním prakticky ktokoľvek - aj keď s ním doteraz nemal žiadnu skúsenosť. Záujemca sa dokáže zoznámiť so základnými možnosťami a funkciami tohto programu a s malou dávkou predstavivosti si po jeho ukončení vymodelovať požadovaný objekt a od úplných základov zistiť ako funguje vytvorenie priestorového objektu pridaním tretej dimenzie. Program Fusion 360 som zvolil pre jeho dostupnosť a vysokú variabilitu v neskoršom - nazvem ho pokročilejšom modelovaní.  V kurze spoločne prejdeme od stiahnutia a inštalácie programu, cez jeho základné funkcie a nastavenia. Možno nebude na začiatku dávať zmysel, že začneme s kreslením a priraďovaním vzťahov objektov v 2D priestore a až neskôr prejdeme na pridanie ich tretieho rozmeru. Je to však v tomto prípade najjednoduchší spôsob a postup a po narysovaní kruhu a štvorca sa prakticky jednou dodatočnou funkciou dostaneme z kreslenia pločných objektov k tvoreniu tých priestorových. Je v tejto oblasti potrebné sledovať aktuálne trendy a inovácie? Ako si na tom ty?3D modelovanie je oblasť nekonečných možností. Len za obdobie tvorenia kurzu vývojári programu Fusion 360 niekoľkokrát zmenili a zjednodušili pracovné prostredie a pridali mu ďalšie užitočné funkcie. Jednou z nich bolo vylepšenie zisťovania pevnosti a statiky objektov či modelovenie PCB dosiek s celým portfóliom doplnenia elektroniky vo forme pluginu. Niekedy je pre mňa nie veľmi ľahké držať so všetkými novinkami krok a naučiť sa ich používať. Robím to však tak, že nové možnosti programu zaregistrujem a naučím sa ich a začnem používať až vo chvíli, keď ich naozaj potrebujem. Myslím, že pri dnešnom množstve informácií a zmien to takýmto spôsobom robí väčšina z nás :-) Veľmi rád však sledujem inovácie v oblasti 3D tlače a novinky, ktoré pomôžu tento proces výroby zdokonaliť a zrýchliť. Rýchlosť procesu výroby je momentálne jednou z veľkých výziev pre všetkých výrobcov týchto zariadení.  Čo ťa najviac baví na tvojej práci? Na všetkom do čoho sa pustím ma najviac baví obrovská dávka kreativity a do veľkej miery aj voľnosti pri tvorení. Bavia ma nové nápady, stretnutia s rovnako naladenými ľuďmi, no mám rád aj dobre a efektívne nastavený výrobný stereotyp, ktorým si energiu neuberám - naopak ma takáto činnosť dokáže veľmi povzbudiť. Absolútne všetko vidím v nastavení jednoduchosti procesov a nezaťažovaním sa záležitosťami, ktoré nie sú práve v tejto chvíli podstatné. Aké máš plány do budúcnosti?Aj keď mám predstavy o ďalšom smerovaní, príliš túto otázku neriešim. Oveľa viac sa zameriavam na to, čo môžem urobiť lepšie a inak ako doteraz v túto konkrétnu chvíľu. Ako môžem zmeniť zaužívaný postoj, ktorým som sa už niekoľkokrát neviedol k žiadnemu citeľnému posunu a začať robiť veci novým - otvorenejším spôsobom a viac dôverovať prichádzajúcim okolnostiam. Hej, to je môj plán do budúcnosti :-) Krátky odkaz všetkým čitateľom na záverMôj odkaz zhrniem do pár slov... Za akýchkoľvek okolností - aj tých ľahkých a aj nie až takých ľahkých, neprestávaj tvoriť. Čokoľvek! Rukami, nohami, celým telom, nástrojom, prístrojom, obrazom v mysli či najhlbším pocitom.Tak, aby to úmyselne neublížilo nikomu druhému, no aby ťa to posunulo v každú novú chvíľu o krok vpred. A hlavne vlož do každého tvorenia čo najviac svojej energie a srdca, aby si si s každým pozretím do zrkadla či každým večerným zaspávaním mohol a mohla povedať - dnes som urobil a urobila najviac, čo bolo v mojich silách. Aj pre všetkých naokolo, no v prvom rade pre seba.   Ak máš na Agiho nejaké otázky, neváhaj ich napísať do komentárov 👇 Kurz o 3D modelovaní v Autodesk Fusion 360 nájdeš na našej stránke. 
Lektor Michal Žák: "Nerob škaredé veci, potom sa len tak poflakujú po svete."
Rozhovory
15.11.2019
Skillmea

Lektor Michal Žák: "Nerob škaredé veci, potom sa len tak poflakujú po svete."

Vyspovedali sme lektora Michala Žáka, ktorý pre teba na Learn2Code pripravil kurz Adobe Illustrator Advanced  a finišuje ďalší online kurz zameraný na komunikáciu s klientom - Client management. Michal sa venuje predovšetkým grafike, rozbehnutých má však viacero projektov. Jeho kariéra začala v 15-tich, kedy objavil Photoshop, k srdcu mu však prirástol Illustrator. Jeho motto? "Nerob škaredé veci, ony sa potom len tak poflakujú po svete." Prečo by mal byť práve Illustrator tým vyvoleným softvérom pre grafika a čo pripravuje v ďalšom kurze sa dozvieš v rozhovore.[Image] Na akých projektoch momentálne pracuješ?Momentálne mi väčšinu času zaberá práca pre AR Visual. Je to malá snaživá firma. Nastúpil som na marketingovú pozíciu, momentálne robím na product developmente - programovanie, práca s klientom, demo videá. A nemenil by som. Grafike sa síce venujem pomenej, ale vždy sa viem vyblázniť na externých projektoch - ako napríklad tvorba kurzu pre Learn2Code. Nie je to také ľahké, ako keď si kreslím podvedome.  Primárne sa venujem hlavne online grafike, UI designu a printu, neprimárne fotím a kódim weby. Nepohrdnem však ničím, kým to nie sú zvrhlé požiadavky typu „daj mi do loga prekrížené pištole“ alebo „dajme tam slogan 2x, aby pochopili o čo ide“. True story.  A významný projekt? Napríklad som nedávno nakódil .js appku, vďaka ktorej nám klient odklepol megadrahý projekt na niekoľko rokov. A ešte som raz robil takú tabuľu pre kebab, čo visela jedno leto na Nitrianskom kúpalisku.[Image] Na pozícii v Bistro.sk Michal pochopil, že ilustrácie mu moc nejdú Pri takom množstve aktivít, čo ti v živote pomáha udržiavať balans?Mám tú najperfektnejšiu a najtolerantnejšiu ženu, ktorá pozná rozdiel medzi helveticou a arialom a pozná ma do bodky. Keď je človek freelancer, tak je dôležité, aby mu partner bol oporou.  Častokrát sedím nad projektom do štvrtej rána alebo mi vyjde business trip na dcérine narodky. Proste shit happens. Mať však pri sebe niekoho, kto to vie pochopiť, je na nezaplatenie. Takže balans medzi 24/7 prácou a rodinou. To je významný projekt. Okrem toho máme doma čoskoro už 10-ročnú slečnu, ktorej sa popri práci nestíham venovať tak, ako by som chcel. Na Vianoce mimochodom dostane grafický tablet. Tak uvidíme. Ja som koniec koncov začínal s ilustráciami na starom Geniuse na intráku v Nitre. Prečo si sa rozhodol stať sa lektorom v Learn2Code?Toto by ani nemala byť otázka 😀 Boli ste sa pozrieť von? Veď to je strašné - neskernované nápisy, písma typu papyrus a calibri, farebne ani nehovorím.  A weby? 😀 Mordor. Ľudia sa musia učiť robiť veci dobre. Musia sa naučiť, že typografia je dôležitá a rozdiely medzi RGB a CMYK nie sú len v kalibrácii monitora. Nie každý, kto si stiahne Photoshop a naučí sa v ňom behať myškou, je aj grafik. Čo sa ľudia naučia v tvojom kurze Adobe Illustrator Advanced?V prvom rade sa zoznámia s Adobe Illustrator. Zistia, že to nie je program len pre ilustrátorov alebo že sa tam robia ikony. Podľa mňa v 95% prípadov Illustrator spokojne nahradí InDesign a Photoshop. Okrem toho hovorím o tom, ako si urobiť poriadok vo väčších projektoch, čo je to Grid a prečo používať pravítka, niečo o typografii, klávesové skratky, tabuľky, štetce, scripty a nejaké špeciálne efekty :D  Napokon sa budeme venovať UI-čku a tomu, ako nenahnevať človeka, ktorý to bude po nás kódovať :)  Na čo sa zameriavaš v pripravovanom kurze?Kurz bude zameraný na komunikáciu s klientom a s ľuďmi všeobecne. Ako presedlať z full time práce na freelancera, ako si naceniť svoje služby (najmä tie kreatívne), kde a ako získať nových klientov, zostaviť si portfólio a podobne. Proste ako to nepokašlať s klientom, je to jedno, či ste od grafiky, od webu alebo whataver-ingu. Pokiaľ chce byť kreatívec v dnešnej dobe úspešný, minimálne 70% jeho energie a času musí byť venovaných práci s klientom. Prejdeme si teda aj konfrontačné situácie, ktoré môžu pri komunikácii nastať.  Sám som si tým všetkým prešiel a prial by som si, aby taký návod niekto vypustil do sveta už skôr. A čo ďalšie plány do budúcnosti?Chcel by som sa pustiť do tutoriálu zameraného na kódenie pre grafikov. Ako si teda zostrojiť vlastný web bez toho, aby sme ťahali Wordpress, WiX a podobné bolehlavy.  Navyše ten, kto pracuje v oblasti UI/UX by mal vedieť, ako web development vlastne funguje. Dokončiť by som chcel aj e-book o Typografii a jej používaní na webe, v printe a podobne. Ale nič zložité. Jednoduché pravidlá, vysvetlenie hierarchie, kontrastu, párovania a podobne. Proste čo nerobiť, prečo to nerobiť a ak robiť, ako to robiť správne. Čo odkazuješ ľuďom, ktorí sa chcú uplatniť v grafickom designe?V odbore grafiky? Choďte do toho! Špecializácia nevedie nikam. Na Slovensku určite nie a obzvlášť nie v korporátnych štruktúrach. Teda s výnimkou tých, ktorým stačí práca za 700-800 v čistom pre nejakú pseudo-digitálku z hornej dolnej a napĺňa ich logotvorba pre lokálne vegan bistrá so životnosťou 4 mesiace. Pokiaľ chcete ísť do toho, učte sa a zbierajte toľko informácií, koľko sa len dá. Napríklad, ako funguje veľkoformátový print, špecifiká mobilných typefaceov, ako zanimovať logo-reveal v After Effects, čo je to inverse-square-law pri fotografii, akú uzávierku zvoliť pri 30fps, aké sú formáty pre google bannery, ako napísať blog, na ktorí ľudia reagujú, ako nakódovať online 3D product viewer atď atď...  A to všetko minimálne preto, aby ste mali prehľad. Nehovorím že máte byť profík v každej disciplíne. A určite všetky tie vedomosti a skúsenosti budete vedieť raz dobre využiť. :) Páčil sa ti rozhovor? Venuj mu 👍  Ak máš na Michala nejakú otázku, napíš ju dole do komentára 👇  
7 otázok na nového lektora Mareka Šurku
Rozhovory
25.07.2019
Skillmea

7 otázok na nového lektora Mareka Šurku

Dnes ti predstavíme človeka, vďaka ktorému môžeš na Learn2Code najnovšie študovať aj programovací jazyk C++. Náš nový lektor Marek Šurka alias Kamas sa jazyku C++ venuje už od svojich 20 rokov a v kurze ťa prevedie od jeho úplných základov až k zložitejším technikám. Prečo sa rozhodol vytvoriť kurz programovania a ako sa k jazyku C++ vôbec dostal? Dozvieš sa v rozhovore!👇[Image] Prečo si sa rozhodol pre vytvorenie kurzu v spolupráci s Learn2Code?V podstate som už dlho hľadal spôsob, ako odovzdávať svoje skúsenosti s programovaním ďalej.  V Learn2Code som našiel ideálne riešenie. Hovorím práve o online kurzoch, ktoré môžete absolvovať pohodlne kdekoľvek, v akomkoľvek čase a v dávkach, ktoré si sami určíte. Ja sa tak tiež ako lektor nemusím obmedzovať na konkrétny čas a miesto. Čo sa ľudia naučia v tvojom online kurze?V  kurze ľudia získajú prvé skúsenosti s jazykom C++. Nie je to však rýchlokurz, v priebehu ktorého sa človek naučí všetko o C++. Výstupné znalosti sú na úrovni začiatočníka, keďže som sa snažil ísť viac do hĺbky.  Nájdete tam informácie z programovania a matematiky. Plánujem postupne doplniť túto tému, pretože programovanie v jazyku C++ nie je totiž téma na jeden, dva kurzy. [Image] Kde a na akej pozícii v súčasnosti pracuješ?Pracujem ako programátor-analytik v spoločnosti, ktorá sa venuje automatizácii a diagnostike.  Dlhodobo pracujem na projekte, kde sa venujem robotike a programovaniu priemyselných zváracích robotov. Vyvíjam Frontend aj Backend. A baví ma to :)  Ako si sa k programovaniu a jazyku C++ dostal?Už na strednej škole som sa stretol s jazykom Turbo Pascal, v rámci jedného predmetu sme dokonca programovali mikroprocesory v jazyku Assembler.  Musím sa priznať, na začiatku mi to veľmi nešlo. Nakopol ma až programovací krúžok a najviac mi dala vysoká škola, kde som totálne drvil jazyk C++ a SQL. [Image] Čo ťa baví na tvojej práci?Aj keď možno nebudú všetci súhlasiť, programovanie je aj tvorivá činnosť, sám sa neustále vzdelávam a učím a len taká práca má pre mňa zmysel.  Dnes je obrovský dopyt po programátoroch. Čo by si poradil všetkým, ktorí nemajú žiadne skúsenosti, ale chceli by nejako začať?Aby sa nevzdávali a boli draví. Nikto nie je na začiatku expert.Ani Jazyk C++ sa nedá teoreticky naučiť na úroveň expert, to chce prax. Hlavne odporúčam, aby boli ľudia sami hladní po vedomostiach.  Najlepšie sa niečo naučíte, keď vás to baví. Sú ľudia, ktorí sú výnimočne talentovaní, no nebaví ich programovať. Ďaleko viac dosiahne menej nadaný človek, ktorého programovanie zaujíma. Potom sa učí s ľahkosťou. Jednoducho programujte, čítajte, pozerajte kurzy, diskutujte na fórach, porovnávajte. Učíte sa pre seba. [Image] A čomu sa venuješ vo voľnom čase?Venujem sa manželke a dcére, chodíme na výlety. Je to nevyhnutné, keď človek každý deň pracuje s počítačom. Okrem toho rád čítam, najviac odbornú literatúru. Rád sa učím. A snažím sa športovať. Najradšej mám plávanie a hokej, ktorému sa amatérsky venujem. Marek, ďakujeme za rozhovor. Páčil sa ti rozhovor? Venuj mu 👍  Ak máš na Mareka nejakú otázku, napíš ju dole do komentára 👇   Ak chceš zistiť viac o Marekovom kurze C++ elementary, pozri si intro do online kurzu! 

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách