Späť na blog
Success stories

Success story: Stredoškolák, ktorý už pracuje v úspešnej reklamke

Martina Baumann
05.02.2017
9 minút čítania
Success story: Stredoškolák, ktorý už pracuje v úspešnej reklamke
Síce je Attila Mucska ešte len stredoškolák, má už za sebou úspešný štart kariéry. Ati, ako ho známi prezývajú, je študentom 4. ročníka na Strednej odbornej škole polygrafickej v Bratislave. Zároveň pracuje ako externista v reklamnej agentúre TRIAD Advertising ako junior web developer. Na stredoškoláka vôbec nie zlé...
Ati je tiež vášnivý futbalista a rád sa zabáva. Programovaniu v programovacom jazyku PHP sa venuje už od 12 rokov. Čím sa môže Ati pochváliť? Je toho skutočne dosť.
Toto sú jeho projekty:
http://tennischampion.cz/ - frontend,backend
http://mirabella.sk/ - navrh webdizajnu, front-end, back-end
http://revital-gaming.eu/ - navrh webdizajnu, front-end, back-end
http://valson.sk/ - font-end, back-end
Čo bolo prvým impulzom, aby si sa naučil robiť webstránky, programovať a začať tak svoju kariéru v tech odvetví?
Prvým mojim impulzom bolo asi to, keď som hrával na základnej škole s kamarátmi počítačové hry a mali sme rôzne klany. Povedali sme si, že by bolo dobré vytvoriť webstránku pre náš tím. Začal som vyhľadávať technológie a možnosti, ako urobiť webovú stránku. Samozrejme najprv to boli weby vytvorené prostredníctvom webov ako sú e-stránky. Chcel som tie stránky časom modifikovať až do takej miery, že som zistil, že tieto online web creatory mi nepostačia. Začal som objavovať nové technológie, ako by sa tie stránky mohli urobiť krajšie, lepšie a aby boli viac funkčné.
Prečo si si zvolil kurz Webrebel?
Kurz Webrebel som si zvolil, lebo ma zaujala obsahová časť kurzu resp. seriály v kurze a hlavne ako podáva informácie. Tým myslím to, že medzi plnými kýblami informácii, ktoré vlieva do hláv, sa ujde miesto aj pre nejaký vtipný obrázok alebo komentár.
Attila na programátorskej súťaži Zenit
Čo bolo pre teba v začiatkoch učenia sa programovať najťažšie?
Najťažšie asi pre mňa bolo v dvanástich, keď som sa začal venovať programovaciemu jazyku PHP, pochopiť princípy, prečo to tak je a kvôli čomu. Nevedel som si dostatočne predstaviť, ako využijem jednotlivé kódy v praxi, keďže som sa začal učiť z písaných seriálov, kde boli len vysvetlené. Začal som vyhľadávať reálne príklady, kde boli využité dané kódy a postupom času som si uvedomoval, kde a prečo to využiť a čo s tým spravím. Keď sa mám zamerať na nedávnu minulosť, tak to bola určite metodika OOP (Objektovo-orientované programovanie).
Zamestnal si sa vo firme TRIAD Advertising ako Junior Webdeveloper. Povedz nám niečo o tom, ako sa tvoja kariéra vyvíjala od momentu, kedy si sa začal učiť programovať a ako si získal prácu v TRIAD-e?
Keď som začal chápať princípom PHP, dostal som sa k CZ/SK fóru redakčného systému (ďalej RS) PHP Fusion. Snažil som sa vytvárať témy na tento RS pre ľudí, ktorí písali na fórum, že potrebujú web. Touto formou som sa chcel zdokonaliť. Po čase som si povedal, že prečo by som sa nemohol pokúsiť spraviť si vlastný RS. Medzi tým ma ale oslovila IT firma, ktorá sídli blízko môjho domu, že či by som sa nechcel priučit, získať skúsenosti a vypomáhať s webovými projektmi cez letné prázdniny. Ako 13-ročný zapálený pre tvorbu webov, som mal neskutočnú radosť a s radosťou som to prijal. Po 2 mesačnej stáži vo firme ma chytila druhá vlna a z programovania som prešiel na grafiku. Táto "vlna" hrala hlavnú rolu aj pri výbere strednej školy.
Screenshot z redakčného systému
Venoval som sa jej, chodil na súťaže zo školy, tvoril som pre zaujímavé udalosti ako Mladý tvorca. No nenapĺňalo ma to až do takej mieri ako programovanie. Dovtedy som programoval procedurálne a mnohí programátori sa mi smiali, že som zastaralý a je v tom chaos, čo bola pravda, ale bola to ďalšia demotivácia pre mňa vtedy a dôvod prečo začať s grafikou. Objavil som kurz Webrebel OOP a LARAVEL a bola to pre mňa veľká príležitosť vrátiť sa k programovaniu a byť "up-to-date". Vytvoril som so spolužiakom malé štúdio, kde sme ponúkali grafické a programátorské služby. Bral som to tiež ako zdokonaľovanie sa vo frameworku Laravel a vytvoriť si RS na báze spomínaného frameworku. K práci v TRIAD-e som sa dostal cez tvorcu kurzu Webrebel Romana Hrašku, ktorý dal ponuku do FB skupiny, že TRIAD hľadá na výpomoc človeka, ktorý vie robiť v Laraveli. Neváhal som a napísal som im o sebe a poslal pár mojich prác, následne ma pozvali na pohovor a prijali ma, za čo im ďakujem. Pracujem a zdokonaľujem sa u nich zatiaľ externe - kvôli strednej škole, ktorú už tento rok dokončujem.
Čo je podľa teba najväčšou výhodou práce v IT odvetví?
Každý človek si povie, že ohodnotenie práce. Áno, je to pravda, ale človeku, ktorého baví to, čo robí a robí to, čo ho napĺňa, tak to nevníma ako výhodu. Z hľadiska mojej oblasti IT si myslím, že najväčšou výhodou je možnosť podieľať sa na vývoji zaujímavých a originálnych projektov, či už webových alebo iných. Stretnúť rovnako zapálených ľudí v danej oblasti ako je daný človek a hľadať čo najlepšie možné aj nemožné riešenia pre daný projekt.
Čo pre teba znamenal kurz Webrebel, ako ti pomohol v získaní novej práce?
Kurz Webrebela presnejšie LARAVEL/OOP mi dal neskutočne veľa a otvoril mi oči, že čo všetko je možné a ako "ľahko". Otvoril mi bránu nových možností ako spraviť web funkčnejší, mohutnejší, plný vychytávok, kód prehľadnejší a čitateľnejší. Ukázal mi, že veci, ktoré som napísal 200 riadkami kódu, sa dajú napísať aj 10 riadkami a ušetrím tým mnoho času. Aj vďaka nemu som sa dostal do celoslovenského kola v súťaži Zenit - programovanie webov a aj vďaka nemu som si našiel prácu v známej reklamnej agentúre.
Máš nejakú radu, ktorú by si chcel zdieľať so študentmi, ktorí len začínajú s tvorbou webstránok a programovaním alebo so svojím vzdelávaním v IT oblasti?
Nerád dávam rady, keďže som len tiež študent, ktorý v podstate ešte nič nedokázal a ktorý sa snaží napredovať a naberať skúsenosti deň za dňom.
Moja "rada", ktorou sa sám riadim, je určite to, aby robili najmä to, čo ich baví a neprestávali sa zdokonaľovať, učiť sa nové veci a hlavne veriť v samých seba. Aby si si mohol každý deň povedať, že som sa naučil niečo nové. Zamerajte sa na seba a nenechajte sa odradiť nikým iným, aj keď to možno nerobíte najsprávnejšie. Sami časom zistíte, že sa to dá aj inak a možno lepšie. Všetko má svoj čas. Každým dňom, týždňom sú vo svete nové trendy a to hlavne v IT oblasti. Sledujte ich a prispôsobujte svoje vedomosti. Niekedy je toto všetko ťažké, ale myslím si, že je to cesta k všeobecnému úspechu a spokojnému životu. Vždy majte na ume - koľko toho neviete a to vás bude posúvať ďalej.
Ak máš na Attilu nejké otázky, napíš ich do komentárov. Chceš tiež nakopnúť svoju kariéru v IT, ale nevieš kde začať? Vyskúšaj naše online kurzy, pomocou ktorých sa naučíš robiť webstránky a programovať.
Martina Baumann

Som predovšetkým novinárka, pracovala som napríklad v TASR, v Učiteľských novinách, externe spolupracujem s niekoľkými webmi. Venujem sa rôznym oblastiam - v poslednom čase však najmä vzdelávaniu. Nerozumiem IT, neviem naprogramovať webstránku ani mobilnú aplikáciu, napriek tomu o IT rada a veľa píšem. 


Mohlo by ťa zaujímať

Z obyčajného dievčaťa k programátorke
Success stories
22.08.2016
Skillmea

Z obyčajného dievčaťa k programátorke

Ahoj, volám sa Alexandra a som programátorka. Ako je to možné? Veď som len dievča… Vo svete prevláda všeobecný názor, že dievča nie je schopné byť programátorkou. Preto by som najprv chcela toto tvrdenie vyvrátiť. Pozná niekto Adu Lovelace? Je považovaná za prvú programátorku. Pracovala na Babbageovom univerzálnom počítači.  Alebo čo ENIAC? Prvý elektronický univerzálny počítač. Kto ho naprogramoval? Tieto dámy:  [Image] ENIAC programátorky  A čo bolo vlastne náplňou ich práce? Oh, nič dôležité, iba počítali balistické trajektórie pre delostrelectvo a iné ťažké zbrane (ako bomby), aby dopadli presne na určené miesto. Adele Goldstine (vpravo) dokonca napísala príručku pre programovanie ENIAC-u. Nemyslím si, že tieto dámy sú nejak známe. Ale mali by byť!  Margaret Hamilton bola vedúcou softvérovou inžinierkou pre kozmický program Apollo. Zo súčasnosti nám môže ako dobrý príklad slúžiť Marissa Mayer. Bola prvou ženskou počítačovou inžinierkou v Google a teraz pracuje pre Yahoo! ako prezidentka a riaditeľka obchodnej spoločnosti.  Jeden z dôvodov všeobecného názoru, že ‘programovanie je len pre mužov’ môže byť to, že za posledných 20-30 rokov bolo vydaných veľa počítačových hier určených pre chlapcov. Napríklad Heroes of Might and Magic, Battlefield… Ich kontextom boli bitky, armády, stratégie a iné podobné veci, ktoré teenagerku vôbec nezaujímajú. A tak väčšinou chlapci od útleho veku začali tráviť veľa času hraním počítačových hier a s počítačmi ako takými, naučili sa podvádzať a manipulovať so zdrojákmi a tak začali tvoriť vlastné programy.  Počas gymnázia som bola nezaujímavá osoba. Nechcela som skončiť niekde v kancelárii s 8-hodinovým pracovným časom a vedela som, že si chcem organizovať čas podľa seba a cestovať. Preto som mala 2 možnosti: študovať cudzie jazyky, čo som nepokladala za dostatočné, alebo, ako mi vždy navrhoval môj priateľ, študovať Aplikovanú informatiku na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky. Presne ako študoval on. Musím povedať, že keď som sa rozhodla pre AIN na Matfyze, môj priateľ mi zo začiatku veľmi pomáhal. Občas pre mňa napísal nejaký milý program ako napríklad tento:  [Image] <3 coding  Taktiež mi rozprával veľa o predmetoch, projektoch, úlohách a iných podobných veciach, ktorými si musel v škole prejsť. Zistila som, že to tam vôbec nie je také náročné a že učitelia a profesori sú veľmi prístupní a ochotní. Vedela som, do čoho idem a čo ma čaká, čo ma celkom povzbudilo.  Tiež som si uvedomila, že keby viem programovať, bola by to dobrá príležitosť pracovať remote, mať flexibilný pracovný čas, robiť a učiť sa stále niečo zaujímavé a nové a robiť ‘mágiu’, ktorú veľa ľudí nevie. Žiadna rutinná robota. Hoci je tu aj ďalší dôvod, a to lepšie finančné ohodnotenie, ale snažím sa, aby boli peniaze pre mňa side effect.  Pretože som vďaka priateľovi vedela, o čom bude štúdium aplikovanej informatiky (nič ťažké, ale časovo náročnejšie), rozhodla som sa pre Matfyz. Učitelia sú naozaj veľmi nápomocní a ochotní. Ale mojím jediným zámerom nie sú známky. Ako som už spomenula, rada by som pracovala remote, s patričným finančným ohodnotením a s flexibilným pracovným časom. Preto využijem každý školský projekt, aby som sa naučila niečo nové, čo firmy a aktuálny pracovný trh potrebuje. Snažila som sa byť proaktívna najviac ako sa len dá. Niekedy sa cítim ako toto dievčatko na obrázku:  [Image] Pomocou zvedavosti a trpezlivosti sa to dá všetko zvládnuť a naučiť. Aj vďaka predmetom v škole som sa zlepšila v programovaní ako takom a naučila som sa mnohé všeobecné computer-science znalosti. V skratke, pripravovala som sa na to, že o pár mesiacov budem pracovať ako programátorka.  Keďže mi bol priateľ inšpiráciou, tiež som sa chcela zamestnať po prvom ročníku štúdia ako JavaScript/React developer. Už pol roka vopred som hľadala vhodnú pracovnú ponuku na rôznych jobboard stránkach a keď som ju konečne našla, vedela som čo mám spraviť. Myslela som si: Moja žiadosť o zamestnanie bude musieť byť asi veľmi špeciálna, lebo určite sa im tam nejakí ľudia hlásia. Viete čo? Moju žiadosť som naprogramovala v JavaScripte ako single-page aplikáciu a publikovala online.  Teraz pracujem pre Learn2Code, programujem v JavaScripte a React-e a učím sa pracovať aj s inými knižnicami ako napríklad Redux, react-router…  Na záver by som vás chcela povzbudiť. Naozaj nezáleží či si chalan alebo baba. Ver si, buď trpezlivá/ý (čo je asi najdôležitejšie), zvedavá/ý, nevzdávaj sa, buď proaktívna/y najviac ako sa len dá a prijímaj každodenné výzvy, ktoré ti programovanie ponúka.  Autorkou blogu je Alexandra Nyitraiová a tento článok vznikol na základe jej prednášky na Rails Girls Bratislava. Anglický originál nájdeš na Alexinom osobnom blogu. 

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách